De Nederlandse taal leren door te koken

Door te zien en te doen leer je sneller en makkelijker”

De leerlingen van Caleido hebben vanaf deze week een eigen keuken in de school. Hier gaan ze kook- en hygiënelessen volgen. Een welkome uitbreiding op het huidige onderwijsaanbod.

Zien en doen
De keuken hangt vol met Nederlandse woorden die met koken te maken hebben. In combinatie met het kookgerei en de materialen in de keuken maakt dat de leerlingen beter weten wat ermee wordt bedoeld. Want door te zien en door te doen gaat het leren van de Nederlandse taal veel gemakkelijker.

Voor zichzelf zorgen
Daarnaast moet een deel van leerlingen zich thuis ook alleen zien te redden. Docent Ingrid vertelt: ‘Bij Caleido vinden we het belangrijk dat deze jongeren weten hoe ze een maaltijd voor zichzelf moeten maken.’ Adnan is één van de leerlingen die de kooklessen volgt, hij is heel erg enthousiast; ‘Ik vind het heel leuk, als ik alleen ben weet ik hoe ik moet koken.’

In totaal zijn er vier klassen, dat zijn ruim 75 leerlingen, die de kooklessen gaan volgen. Het leren koken gaat stapsgewijs; van het recept leren lezen en begrijpen tot het daadwerkelijk koken van het gerecht. Dit betekent naast les in de keuken ook praktijklessen in een leslokaal. De docenten werken met een cyclus van tien weken; drie weken snijtechnieken, drie weken baktechnieken, drie weken koken en de afsluiting door middel van een toets.

Feestelijke opening
Het kooklokaal is inmiddels feestelijk geopend. De leerlingen konden genieten van zelfgemaakte soep, sandwiches, salades en appelflappen. Met het doorknippen van het lint door de conciërge, kunnen de kooklessen nu officieel van start gaan.